Как да се справим с изкушенията в съвременния свят: съвети за мюсюлманите.

Как да се справим с изкушенията в съвременния свят: съвети за мюсюлманите.

Изкушенията са изпитания, които изпитват нашата вяра. Те могат да бъдат различни: материално богатство, интимни желания, алкохол, наркотици, хазарт, завист, гняв, лъжи и други. Изкушенията ни очакват навсякъде: в интернет, по телевизията, на обществени места, в общуването с хората. Как да бъдеш мюсюлманин в съвременния свят, пълен с изкушения? Как да се справите с тях и да не загубите вярата си и благоволението на Аллах? В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси и ще ви дадем няколко съвета, които да ви помогнат да устоите на изкушението.

Помнете целта на живота си.

⃣ Първият и най-важен съвет е да запомните целта на живота си. Аллах не ни е създал да се наслаждаваме на светски удоволствия, а да Му се покланяме и да следваме Неговите заповеди. Нашият живот в този свят е временно пребиваване, а истинският живот ще започне след смъртта, когато се срещнем с Аллах и получим награда или наказание за нашите дела. Затова трябва да се стремим Аллах да е доволен от нас и да ни отведе в рая, а не да задоволяваме долните си страсти и да рискуваме да отидем в ада.

Избягвайте причините за изкушението.

⃣ Вторият съвет е да избягвате причините за изкушението. Това означава, че трябва да се опитваме да не се излагаме на ситуации, в които може да бъдем изкушени или да извършим грях. Например, ако знаем, че ни е трудно да устоим на гледането на порнография, тогава трябва да ограничим достъпа си до интернет или да инсталираме специални програми, които блокират неподходящо съдържание. Ако знаем, че ни е трудно да контролираме гнева си, тогава трябва да избягваме конфликтни ситуации или да се научим да контролираме емоциите си. Ако знаем, че ни е трудно да се откажем от алкохола, тогава трябва да избягваме да ходим на места, където го продават или пият, или да потърсим помощ от специалисти. И така нататък.

Потърсете защита от Аллах.

⃣ Третият съвет е да потърсите защита от Аллах. Това означава, че трябва да се молим на Аллах да укрепи вярата ни и да ни помогне да преодолеем изкушенията. Трябва да четем Корана и хадисите, които ни напомнят за величието на Аллах, Неговата милост и опрощение, Неговата награда и наказание, Неговите знамения и доказателства. Трябва да правим дуа и зикр, които очистват сърцето и ума ни от съмненията и шепотите на шейтана. Към Аллах трябва да се обръщаме за помощ и в трудни ситуации, когато чувстваме, че силите ни са на изчерпване. Аллах е нашият Покровител и Помощник, Той винаги ни чува и вижда, Той знае кое е най-доброто за нас и никога няма да ни остави сами с изкушенията.

Спазвайте ислямските разпоредби .

⃣ Четвъртият съвет е да използвате средствата на закона. Това означава, че трябва да следваме ислямските правила и разпоредби, които предписват или забраняват определени действия, които могат да бъдат причина или следствие от изкушението. Например трябва да спазваме правилата за хиджаб, които уреждат нашето облекло, прическа, грим, бижута и поведение, за да не привличаме ненужно внимание от противоположния пол. Трябва също така да спазваме правилата за разделяне на пола, които ни забраняват да бъдем сами с не-махрами, тоест тези, с които можем да се оженим, или да имаме какъвто и да е физически или емоционален контакт с тях. Трябва също така да спазваме правилата на халал и харам, които определят какво можем и какво не можем да ядем, пием, носим, ​​използваме и т.н. Всички тези правила не са измислени, за да ограничат свободата ни, а за да защитят нашата чест, достойнство, здраве и спокойствие.

Търсете добра компания.

⃣ Петият съвет е да търсите добро общество. Това означава, че трябва да се обградим с хора, които имат същите ценности и вярвания като нас, които ни подкрепят в стремежа ни към Аллах, които ни напомнят за нашите отговорности и права, които ни помагат да коригираме нашите грешки и недостатъци, които споделят радости и скърби с нас. Трябва да избягваме хора, които ни отвличат от Аллах, които ни изкушават към грях, които ни критикуват за нашата вяра и практика, които ни водят до проблеми и конфликти, които не се интересуват от нашето благополучие и щастие. Ние също трябва да участваме в ислямски събития и дейности, които допринасят за нашия духовен растеж и развитие, като молитви, лекции, клубове, обучение, работа, доброволчество и други полезни дейности, които ни помагат да разширим нашите знания, умения, опит и принос към обществото.
Добрата компания е един от най-добрите начини да се предпазим от изкушението, тъй като ни осигурява подкрепа, вдъхновение, напомняне и отговорност.

Коригирайте грешките си и не се обезсърчавайте.

⃣ Шестият и последен съвет е да коригирате грешките си и да не се обезсърчавате. Това означава, че трябва да приемем, че не сме съвършени и че понякога може да се поддадем на изкушението и да извършим грехове. Това обаче не трябва да е причина за отчаяние и изоставяне на исляма. Напротив, това трябва да е причина да се обърнем към Аллах с искрено покаяние и да молим за Неговата прошка и помощ. Аллах е много милостив и много опрощаващ, Той винаги е готов да ни приеме отново, ако искрено съжаляваме за греховете си и се стараем да не ги повтаряме. Ние също така, трябва да се опитаме да компенсираме нашите лоши дела с добри, тъй като те изтриват нашите грехове и повишават нашия статус пред Великия Аллах.

Това са шест съвета, които да ни помогнат да се справиме с изкушенията в днешния свят. Надяваме се, че сте намерили тази статия за полезна и интересна и че можете да приложите тези съвети в живота си. Помнете, че Аллах ви обича и желае само добро за вас и че Той винаги е с вас, ако вие сте с Него. Пожелаваме ви успех в търсенето на Аллах и в съвместването на исляма и съвременния живот. Амин.🤲

Вашият коментар

Hey!

I’m Bedrock. Discover the ultimate Minetest resource – your go-to guide for expert tutorials, stunning mods, and exclusive stories. Elevate your game with insider knowledge and tips from seasoned Minetest enthusiasts.

Join the club

Stay updated with our latest tips and other news by joining our newsletter.

Етикети

Тук все още няма съдържание за показване.

Връзки